Birthe Rønn Hornbech: Omskærelse er for jøderne, hvad dåben er for kristne

Af Birthe Rønn Hornbech, forhenværende kirkeminister og medlem af Folketinget (V). Nedenstående er uddrag af en klumme udgivet i kirke.dk den 4. maj 2023. Bringes efter aftale.

Siden 1622 har danske jøder holdt den flere tusinde år gamle pagt og omskærelsesritualet i hævd. Men i de senere år har der også i Folketinget været fortalere for at forbyde den jødiske religiøse omskærelse. Et forbud, der ikke kendes fra andre lande.

Fortalerne for et forbud er imidlertid for feje til direkte at sige, at de ønsker at jage jødiske landsmænd ud af Danmark. Men det er jo konsekvensen. Et forbud vil for jøderne opleves på samme måde som et forbud imod dåb ville virke på en kristen.

Gid 400-årsfestlighederne for jødernes liv i Danmark dog kunne munde ud i en krystalklar politisk udmelding om, at flertallet i Folketinget ikke støtter et omskæringsforbud. Denne stadige usikkerhed om, hvorvidt jøderne har en fremtid i Danmark, finder jeg helt ubærlig.

Argumentet om at barnet skal bestemme selv, udstråler blot yderligere, hvor lidt man kender til religion og kultur hos et mindretal, der i firehundrede år har haft hjemstedsret i Danmark.

Læs hele klummen her.